VOORTHUIZEN – "Pianova is na 35 jaar toe aan een feestje voor kinderen en volwassen. Aan de Hoofdstraat 122 is er op zaterdag 16 juni met fritesschieten en –eten, pianospelen met behulp van de iPad, presentatie van de Kleurenladder deel 2 en een miniconcert, volop leven  in de brouwerij,” zegt Herman de Vaal.

Door Gerrit Schaap

Holland’s Got Talent
Ook al gaat het met de in- en verkoop nu even wat minder, de verhuur van piano’s en vleugels en het onderhoud en stemmen van piano’s bezorgen Herman en zijn echtgenote Aly dagelijks veel werk. Herman (61): "Nadat ik acht jaar werkte bij mijn vader en een deugdelijke opleiding volgde tot pianostemmer, ben ik aan de Kallenbroekerweg voor mezelf begonnen. Ik richtte mij uitsluitend op piano’s. Aly (59) regelde per telefoon de afspraken. Na zeven jaar verhuisden we naar een royale verkoopruimte met werkplaats in Voorthuizen.”

Aly: "Het werk breidde steeds meer uit met een klantenbestand door heel Nederland. Vrijdag en zaterdag zijn de topdagen voor de verhuur van piano’s en vleugels. Dan is Herman druk met het brengen en halen van de instrumenten. Regelmatig moet hij dan op vier plaatsen ergens in Nederland zijn. We leveren vaak een hoogwaardige vleugel voor grote theaters en voor televisieopnamen van o.a. ‘Nederland Zingt’, ‘Holland’s Got Talent’ en de ‘X-Factor’. Een geregeld sociaal leven is daardoor haast onmogelijk, maar dat hoort er nu eenmaal bij, als je voor dit vak kiest. Ik ben er helemaal mee vergroeid en begrijp dat goed. Twaalf jaar geleden kwam ook onze zoon Herman jr. (33) parttime in de zaak voor het pianostemmen en onderhoud.”

Herman sr. vindt het restaureren van een oude piano of vleugel nog altijd een erg leuk deel van het werk: "Sinds zeven jaar besteden we dat uit in Polen, waar veel topvaklieden werken, die in Duitsland ervaring opdeden.

Kleurenladder
Vijf jaar geleden kon een moeder voor haar driejarige dochter geen geschikte leerboekjes vinden. Ik ben toen aan het puzzelen gegaan, zocht een  illustrator en we gaven de Kleurenladder deel 1 uit. In januari hebben we die herdrukt. Op 16 juni presenteren we deel 2. Nog steeds bij elke noot een letter en kleur. Er staan ook handgrepen bij, waardoor piano en gitaar kunnen samenspelen. Zie ook www.dekleurenladder.nl.

Ook demonstreren we deze dag een applicatie voor muzieklessen op de iPad. In beeld verschijnt het notenschrift en de muziek wordt afgespeeld in diverse tracks. Je kunt zelf de pianopartij meespelen, zelf meezingen of een orkestpartij al dan niet inschakelen. Een blauwe streep geeft de maat aan. Dit heeft geweldig veel toepassingsmogelijkheden.” Enthousiast laat Herman even zien hoe het werkt op de iPad.

Vanaf 11.00 uur kunnen kinderen aardappelen schieten door een raam van strak gespannen pianosnaren. De frietjes opvangen, bakken en eten. Om 14.00 uur speelt de jonge en talentvolle pianist Daan Odinoot het eerste deel van het 3e pianoconcert Rachmaninov, met orkestband.