Oprichter & directeur Pianova


Op 6 februari 2018 is Herman sr. overleden. Met hart en ziel heeft hij gewerkt om Pianova tot een prachtig bedrijf te maken. Hij heeft zijn vleugels uitgeslagen om ons bedrijf op de kaart te zetten. Hij heeft de stemming erin gebracht en alles gegeven. Tot de laatste dag heeft hij met plezier en vol overgave gewerkt. Hij mocht 66 jaar worden.
Herman jr. is sindsdien als vennoot bij Pianova toegetreden. Met dezelfde inzet als zijn vader mag hij samen met Aly (moeder) het bedrijf voortzetten.

Herman senior vertelde hoe hij samen met Aly ruim 35 jaar geleden aan de voet van Pianova te Voorthuizen stond. Wat hierna volgt is dus geschreven geschiedenis.

Vanaf 1985 zijn wij in Voorthuizen gevestigd. Hier hebben we een showroom van ruim 200 m2 en een werkplaats van 150 m2 en kunnen zo heel wat piano’s en vleugels ten toon stellen. Het is wel jammer dat de showroom niet aan de weg zijde zichtbaar is, maar het voordeel is weer dat we genoeg parkeer gelegenheid hebben. We hebben daarom het pand aan de voorkant opgeluisterd met het logo van  Pianova en een pianoklavier op de beide zijden van het woonhuis.

Het is heel prettig dat we bij de zaak wonen, dit is natuurlijk geen zaak waar de hele dag klanten in- en uitlopen. Het is dan ook geen probleem als een klant 's avonds nog even langs wil komen om een piano te beluisteren.

Herman is veel onderweg om te stemmen en overhuurinstrumenten af te leveren of op te halen, dus dan is Aly thuis om de klanten te ontvangen.

Opleiding
Nadat Herman zijn opleiding tot meubelmaker had afgerond heeft hij zijn opleiding voor pianostemmer en- techniker in Amsterdam gevolgd. Hij slaagde in 1969 op zijn achttiende jaar als jongste pianostemmer van Nederland. Onze zoon Herman jr. slaagde in 1997, nadat hij zijn vader als stagebegeleider had gehad, ook als jongste pianostemmer op de pianovakschool in.

Werk als hobby
Zowel Herman als Aly zien hun werk als hobby. Ze doen hun bedrijf echt samen, vullen elkaar aan in alle bezigheden die de kleine zelfstandige nodig heeft om goed te functioneren. Herman is de ondernemer, Aly de zakenvrouw. Zij regelt binnen het bedrijf alles wat nodig is, zoals de planning, boekhouding, administratie, de telefoon en ontvangt meestal de klanten, omdat Herman weer onderweg is. Zij wordt als onmisbaar beschouwd door Herman. Klanten kunnen natuurlijk altijd een afspraak maken als ze door Herman voorgelicht en geholpen willen worden.

Verschuiving
Jarenlang waren restauratie en stemmen de hoofdbezigheden van Herman, maar de laatste jaren heeft de verhuur van vleugels en piano’s voor concerten en cd opnames een ware vlucht genomen. Vooral in de weekenden is hij daar zeer druk mee en rijdt hij door heel Nederland met zijn auto met aanhanger om vleugels te plaatsen en te stemmen.

Waarom ze toch vanuit het hele land bij Pianova in Voorthuizen willen huren? Omdat wij top instrumenten hebben, nooit ouder dan 3-4 jaar, voor een heel redelijke prijs, maar vooral omdat Herman het stemmen op het Kerkorgel ongelofelijk goed in de vingers heeft. Ik houd niet van opscheppen, maar ik weet zeker dat hij daarin één van de beste van Nederland is,” zegt Aly trots. " Kijk, ik kom vaak voor koorconcerten in een kerk op de vrijdag- of zaterdagmiddag, dan is zo’n gebouw nog kil en moet ik toch zorgen dat het instrument een aantal uren later goed is afgestemd op het daar aanwezige kerkorgel", zegt Herman, "Ik weet dat in de loop van de dag de temperatuur oploopt en dat de toonhoogte van het orgel wel twee of drie Hertz (trillingen per seconde) gaat stijgen, dus daar houd ik bij voorbaat al rekening mee. In een kerk in Katwijk bijv. gaan zo’n vijftienhonderd bezoekers. Wanneer de E.O. daar de hele dag bezig is om de opnames tot een optimaal einde te brengen, blijf ik daar zoveel mogelijk bij aanwezig om de kleinste verschillen gelijk op te vangen, zodat alles perfect verloopt. Dat is juist onze sterke kant ten opzichte van andere verhuurders. Een vleugel plaatsen is één, maar optimale service en… de stemming erin brengen is twee!"

Transport
"Omdat je wekelijks met die zware instrumenten op pad bent, kom je soms voor de meest onmogelijke situaties te staan om die vleugels naar binnen te krijgen. De Loolaankerk in Apeldoorn bijv., maar nog erger, de Ontmoetingskerk in Spijkenisse, waar de vleugel omhoog moet, dat is met mankracht bijna niet te doen. Had ik jaren geleden al een eigen takelinstallatie ontwikkeld en laten maken, sinds een paar jaar heb ik een aanhanger, waarvan de kar gelift kan worden van de carrosserie. Zo kan ik, ook bij de jaarbeurs in Utrecht, de vleugels heel makkelijk naar een hoger niveau brengen. Je moet toch wát bedenken om je eigen slijtage zo lang mogelijk uit te stellen!"

Uitvinding
"Het heeft jaren geduurd voordat ik deze uitvinding had bedacht. Een vrachtwagen met laadklep vind ik niks. De ene keer dat ik zo’n wagen mee had is de vleugel gevallen, hij is namelijk te lang om hem in de lengte te laten staan, dus je moet hem dwars zetten en omdat dat laatste stukje van die laadklep toch iets kantelt, is het bloedlink. Dat wil ik dus niet. Uiteindelijk kwam ik op Schiphol op het perfecte systeem, ik ben gaan tekenen en heb een bedrijf gezocht die het wilde maken. Nadat ze bij BK Trailers aanvankelijk sceptisch waren, zijn ze toch aan het werk gegaan en waren ze zelf ook erg enthousiast over het resultaat. Het is een laadruimte op een dubbelasser, die hydraulisch omhoog geheven kan worden tot anderhalve meter hoogte. Daar heb ik zelf rijgoten en stangen bij ontworpen en zo werkt het voor mij perfect". Aldus het verhaal van de altijd enthousiaste Herman de Vaal. Hij mocht 66 jaar worden.